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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
16/09/2014 |
Data da última atualização: |
25/06/2015 |
Autoria: |
SOARES, T. dos S.; PAIVA, E. O. dos S.; GAMA, M. B.; CARVALHO, J. L. M. de. |
Afiliação: |
Targieli dos Santos Soares, Universidade Federal do Vale do São Francisco, 489 02-300 Juazeiro, BA, Brasil.; Emanuela Oliveira dos Santos Paiva, Universidade Federal do Vale do São Francisco, 489 02-300 Juazeiro, BA, Brasil; Mateus Brito Gama, Universidade Federal do Vale do São Francisco, 489 02-300 Juazeiro, BA, Brasil; José Luiz Moreira de Carvalho, Universidade Federal do Vale do São Francisco, 489 02-300 Juazeiro, BA, Brasil. |
Título: |
Avaliação dos benefícios da certificação GLOBAL G.A.P em empresas produtoras e exportadoras de frutas. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Evolvere Science, Juazeiro, BA, v. 3, n. 1, 2014. |
ISSN: |
2317-9120 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Na exportação de frutas, a certificação GlobalG.A.P busca agregar todos os requisitos de qualidade em normas, afim de facilitar a comunicação entre o produtor e o cliente. O objetivo deste estudo é conhecer os resultados obtidos após a implantação da norma GlobalG.A.P em produtores de frutas e empresas exportadoras do Vale do São Francisco, investigando os principais impactos que a norma proporcionou. Os principais resultados mostram que houve uma pressão sob os produtores a fim de se regularizarem de acordo com a norma GlobalG.A.P para possibilitar a exportação dos seus produtos. E também que os pequenos produtores tiveram maior dificuldade para adequarem a norma e suportar os custos adicionais por ela trazido, entretanto os lucros obtidos com o mercado externo ainda compensam a manutenção da norma. |
Palavras-Chave: |
Certificação de fruta; Export; Fruticultura irrigada; Global G.A.P; GLOBALGAP Certification; Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Certificação de produto; Exportação; Fruta; Fruticultura. |
Thesaurus Nal: |
Fruits. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01717naa a2200301 a 4500 001 1995101 005 2015-06-25 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2317-9120 100 1 $aSOARES, T. dos S. 245 $aAvaliação dos benefícios da certificação GLOBAL G.A.P em empresas produtoras e exportadoras de frutas.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aNa exportação de frutas, a certificação GlobalG.A.P busca agregar todos os requisitos de qualidade em normas, afim de facilitar a comunicação entre o produtor e o cliente. O objetivo deste estudo é conhecer os resultados obtidos após a implantação da norma GlobalG.A.P em produtores de frutas e empresas exportadoras do Vale do São Francisco, investigando os principais impactos que a norma proporcionou. Os principais resultados mostram que houve uma pressão sob os produtores a fim de se regularizarem de acordo com a norma GlobalG.A.P para possibilitar a exportação dos seus produtos. E também que os pequenos produtores tiveram maior dificuldade para adequarem a norma e suportar os custos adicionais por ela trazido, entretanto os lucros obtidos com o mercado externo ainda compensam a manutenção da norma. 650 $aFruits 650 $aCertificação de produto 650 $aExportação 650 $aFruta 650 $aFruticultura 653 $aCertificação de fruta 653 $aExport 653 $aFruticultura irrigada 653 $aGlobal G.A.P 653 $aGLOBALGAP Certification 653 $aVale do São Francisco 700 1 $aPAIVA, E. O. dos S. 700 1 $aGAMA, M. B. 700 1 $aCARVALHO, J. L. M. de 773 $tEvolvere Science, Juazeiro, BA$gv. 3, n. 1, 2014.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
18/04/2023 |
Data da última atualização: |
18/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, N. S. M.; GOMES-PEPE, E. S.; KOCK, F. V. C.; COLNAGO, L. A.; LEMOS, E. G. M. |
Afiliação: |
LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA. |
Título: |
Dynamics of the role of LacMeta laccase in the complete degradation and detoxification of malachite green. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 39, 127, 2023. |
Páginas: |
1 - 13 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11274-023-03572-w |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Laccases highlight for xenobiotic bioremediation, as well as application in the fine chemical, textile, biofuel and food industries. In a previous work, we described the preliminary characterization of laccase LacMeta, a promising enzyme for the bioremediation of dyes, able to decolorization malachite green (MG), trypan blue, methylene blue. Here we demonstrate that LacMeta is indeed suitable for the complete degradation and detoxification of MG dye, not just for its discoloration, since some works show false positives due to the formation of colorless intermediates such as leucomalachite. The optimal pH and temperature parameters of LacMeta were 5.0 and 50 °C, respectively (MG as substrate). LacMeta was tolerant of up to 10 mmol L−1 EDTA (82%) and up to 5% (V/V) acetone (91%) and methanol (71%), while SDS promoted severe inhibition. For ions, a high tolerance to cobalt, zinc, manganese, and calcium (10 mmol L−1 ) was also observed (>90%). Even under high-salinity conditions (1 mol L−1 NaCl), the residual bleaching activity of the dye remained at 61%. Furthermore, the bleaching product of MG did not inhibit the germination of sorghum and tomato seeds and was inert to the vegetative structures of the germinated seedlings. Additionally, this treatment effectively reduced the cytotoxic effect of the dye on microorganisms (Escherichia coli and Azospirillum brasilense), which can be explained by H-NMR spectral analysis results since LacMeta completely degraded the peak signals corresponding to the aromatic rings in the dye, demonstrating extreme efficiency in the bioremediation of the xenobiotic at high concentrations (50 mg L−1 ). MenosLaccases highlight for xenobiotic bioremediation, as well as application in the fine chemical, textile, biofuel and food industries. In a previous work, we described the preliminary characterization of laccase LacMeta, a promising enzyme for the bioremediation of dyes, able to decolorization malachite green (MG), trypan blue, methylene blue. Here we demonstrate that LacMeta is indeed suitable for the complete degradation and detoxification of MG dye, not just for its discoloration, since some works show false positives due to the formation of colorless intermediates such as leucomalachite. The optimal pH and temperature parameters of LacMeta were 5.0 and 50 °C, respectively (MG as substrate). LacMeta was tolerant of up to 10 mmol L−1 EDTA (82%) and up to 5% (V/V) acetone (91%) and methanol (71%), while SDS promoted severe inhibition. For ions, a high tolerance to cobalt, zinc, manganese, and calcium (10 mmol L−1 ) was also observed (>90%). Even under high-salinity conditions (1 mol L−1 NaCl), the residual bleaching activity of the dye remained at 61%. Furthermore, the bleaching product of MG did not inhibit the germination of sorghum and tomato seeds and was inert to the vegetative structures of the germinated seedlings. Additionally, this treatment effectively reduced the cytotoxic effect of the dye on microorganisms (Escherichia coli and Azospirillum brasilense), which can be explained by H-NMR spectral analysis results since LacMeta completely degraded t... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Detoxification; Halotolerance ·; Triphenylmethane dye. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02417naa a2200229 a 4500 001 2153222 005 2023-04-18 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11274-023-03572-w$2DOI 100 1 $aLIMA, N. S. M. 245 $aDynamics of the role of LacMeta laccase in the complete degradation and detoxification of malachite green.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a1 - 13 520 $aLaccases highlight for xenobiotic bioremediation, as well as application in the fine chemical, textile, biofuel and food industries. In a previous work, we described the preliminary characterization of laccase LacMeta, a promising enzyme for the bioremediation of dyes, able to decolorization malachite green (MG), trypan blue, methylene blue. Here we demonstrate that LacMeta is indeed suitable for the complete degradation and detoxification of MG dye, not just for its discoloration, since some works show false positives due to the formation of colorless intermediates such as leucomalachite. The optimal pH and temperature parameters of LacMeta were 5.0 and 50 °C, respectively (MG as substrate). LacMeta was tolerant of up to 10 mmol L−1 EDTA (82%) and up to 5% (V/V) acetone (91%) and methanol (71%), while SDS promoted severe inhibition. For ions, a high tolerance to cobalt, zinc, manganese, and calcium (10 mmol L−1 ) was also observed (>90%). Even under high-salinity conditions (1 mol L−1 NaCl), the residual bleaching activity of the dye remained at 61%. Furthermore, the bleaching product of MG did not inhibit the germination of sorghum and tomato seeds and was inert to the vegetative structures of the germinated seedlings. Additionally, this treatment effectively reduced the cytotoxic effect of the dye on microorganisms (Escherichia coli and Azospirillum brasilense), which can be explained by H-NMR spectral analysis results since LacMeta completely degraded the peak signals corresponding to the aromatic rings in the dye, demonstrating extreme efficiency in the bioremediation of the xenobiotic at high concentrations (50 mg L−1 ). 653 $aDetoxification 653 $aHalotolerance · 653 $aTriphenylmethane dye 700 1 $aGOMES-PEPE, E. S. 700 1 $aKOCK, F. V. C. 700 1 $aCOLNAGO, L. A. 700 1 $aLEMOS, E. G. M. 773 $tWorld Journal of Microbiology and Biotechnology$gv. 39, 127, 2023.
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